Hava Durumu

Gelecek nesillere değerli bir miras

Uşak Belediyesi kültür yayınlarının ilki olan “Yedi Kapı Yetmiş Zanaat” kitabı bugün Kent Tarihi Müzesi’nde gerçekleşen tanıtım ve imza günü programı ile tanıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2021 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2021 10:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyaturktv.com/
Gelecek nesillere değerli bir miras

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın katılımıyla düzenlenen programda; Uşak için büyük bir anlam ifade eden ve kütüphanelerin baş eseri olacak nitelikteki zengin içerikli kitap katılanların beğenisine sunuldu.

Programa Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan, Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Genel Sekreteri Neslihan Güler, Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ, Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Ceylaner, Uşak’taki çeşitli dallarda hizmet veren esnaf odalarının başkanları ve Uşaklı zanaatkarlar katıldı.

Uşak’ta kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatları anlatan, Uşak’taki meslek profillerinin ve ustaların adeta bir haritasını çıkartan eser; programa katılan tüm misafirlerden ve yerel basın temsilcilerinden büyük ilgi gördü. Fotoğraf sergisinin gezilmesi ve ahilik belgeselinin izlenmesiyle başlayan programda ayrıca kurulan stantlarda el sanatlarını sergileyen ustalar izleyenlere keyifli anlar yaşattı.

Başkan Çakın; “Gelecek Nesillerimize En Değerli Miras”

Programda konuşan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, üreticilerle ve esnaflarla ilgili çalışmaların kendilerini çok mutlu ettiğini ve heyecanlandırdığını belirterek, şehrin kalkınmasında her zaman en ön safta yer alan girişimcilerin ve sanayicilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Bu yılın Cumhurbaşkanlığımız tarafından Ahilik Yılı olarak ilan edildiğini vurgulayan Başkan Çakın, “Bugün hem kültür yayınımızın tanıtımını yapmak için hem de ahilik haftasını gerçekleştirmek için sizlerle bir araya gelmiş oluyoruz. Uşak birçok zanaata ve sanata ev sahipliği yapmış ve bunu günümüze kadar sürdürebilmiş ender şehirlerden bir tanesi. Fakat şehrimizde resmi bir kurum tarafından hazırlanmış Bakanlığımız tarafından resmi olarak tanımlanmış yayın bulunmuyor. Biz bu yola çıkarken Uşak Belediyesi olarak bu kültür yayınlarının resmi olarak girişimlerini yapalım istedik. Şehrimize ait her türlü değeri bir resmi kurum olarak hiçbir beklenti içerisinde olmadan ele alalım ve yayınlayalım, böylece hem geçmişimize sahip çıkalım hem de gelecek nesillerimize aktarmaya aracılık edelim istedik.” dedi.

“İlk Yayın Ahilik ve Kıymetli Zanaatkarlarımız Hakkında”

Yapılan çalışmalar sonucu bakanlık tarafından gerekli izinlerin alındığını ifade eden Başkan Çakın, “Uşak’ın üreten bir şehir olmasından ve bu senenin ahilik yılı olarak ilan edilmesinden dolayı ilk yayınımızın bu konuda olmasını arzu ettik. Ahilik konusunda gerçekten bir öncü şehir olmamızın mutluluğu ile hazırlık aşamamızı tamamladık ve baskımızı gerçekleştirdik. Yazarımız Cengiz Doğan Bey’e de böyle değerli bir eseri şehrimize kazandırdığı için özellikle teşekkürlerimi sunmak istiyorum” diye konuştu. Bundan sonra da Uşak’ın değerleri hakkında gelecek nesillere aktarmak için kaynak niteliğinde yayınlar ortaya koyacaklarını ifade eden Başkan Çakın, emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Çakın, Uşaklı tüm zanaatkarların her zaman yanında olacaklarını kaydederek tüm ustalara saygılarını sunduğunu ifade etti.


Prof. Öntuğ; “Her Usta Yaşayan Bir İnsan Hazinesidir”

Programda söz alan ve eserin giriş bölümünü hazırlayan Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ ise her ustanın yaşayan bir insan hazinesi olduğunu belirterek, ahilik ile ilgili çok geniş kapsamlı bir çalışmanın hayat bulduğunu ifade etti. Dünyada da geleneksel el sanatları ve zanaatlar konusunda ciddi çalışmalar yapıldığının altını çizen Öntuğ; bu değerlerin gelecek nesillere aktarılabilmesine vesile olacak bu güzide eseri topluma kazandırdıkları için Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’a teşekkürlerini sundu.

Yazar Doğan; “Mutlu ve Gururluyuz”

Yazar ve Arkeolog Cengiz Doğan ise konuşmasında eserin içeriğiyle ilgili bilgilere yer vererek Uşak Belediyesi’nin öncülüğünde bu kitabın hayat bulmasıyla büyük bir mutluluk ve gurur yaşadıklarını ifade etti. 160 farklı usta ile bir araya geldiklerini ve bu ilk ciltte bu ustalardan yetmiş tanesinin öyküsüne yer verdiklerini anlatan Doğan, “Maalesef geleneksel sanatlarımızdan ve meslek dallarından bazıları gelişen ve değişen dünyada teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte kaybolmaya başladı. Bu önemli kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılmasını ve kayıt altına alınarak bu mesleklerin tarihe iz bırakmasını sağladık. Ben özellikle Belediye Başkanımız Mehmet Çakın’a teşekkürlerimi sunmak istiyorum. İnşallah önümüzdeki yıl kitabımızın 2. cildini okuyucuyla buluşturacağız.” dedi.

9 Yıllık Emek Satır Satır Tarihe Kazındı

Yaklaşık 9 yıllık bir hazırlık süreci sonunda kaleme alınan “Yedi Kapı Yetmiş Zanaat” adlı eser, Uşak Belediyesi tarafından yayınlanan ilk kültür yayını olma özelliğini taşıyor. Uşak’ta kaybolmuş ve kaybolmaya yüz tutmuş sanatları icra eden, Ahilik kültürüyle yetişmiş ustaların öykülerine yer verilen kitap; bu öyküleri kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla hazırlandı.

Kitapta Uşak ve çevresinde, Manisa, Kütahya ve Denizli gibi illerin Uşak’a yakın köylerinde yaşayan farklı ustalarla söyleşiler yer alıyor. 1. cilt olarak yayınlanan kitapta yetmişten fazla ustanın hayatı ve sanatı yer alıyor. Kitabın 2. cildinin önümüzdeki yıl basılarak kütüphanelerdeki yerini alması hedefleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.